Column Luc
Column Luc Foto: Wil Feijen

Column Luc: Een goed begin

Column Column

Het is een heerlijk gevoel, als een vakantie naderbij komt. De laatste dag werken, in de wetenschap dat het daarna een paar weken niet hoeft. De ochtend van vertrek wakker worden, als de koffers al ingepakt zijn en alleen de auto hoeft in te laten en te vertrekken. Het moment van aankomst, als je je vakantieverblijf verkent, alle deuren en kastjes opent, om te zien wat er allemaal is. De zon schijnt, het is een goed begin.

Vakantie, het is simpelweg heerlijk. Het vooruitzicht is vooral fijn, het vooruitzicht van heerlijke dagen, gevuld met prachtige wandelingen langs de Moezel. Dagen gevuld met hopelijk veel zon, als het maar droog is, zijn we al blij. Steile berghellingen en gezellige, kronkelende straatjes. Mijn lief hoopt op het eerste, het tweede heeft dan weer mijn voorkeur. Het leukst vind ik nog dat je geen idee hebt wat je te wachten staat, wat je zult zien, of meemaken. Het enige dat je weet, of beter gezegd, waar je op hoopt is mooi weer en prachtige landschappen. En, tenminste in mijn geval: lekker eten (schnitzel, dat is het enige dat ik zeker weet) en lekkere, Duitse biertjes. Net weer even anders dan thuis, zelfs al is het merk in Nederland ook verkrijgbaar. Thuis smaakt het anders dan in een vreemde omgeving, die je steeds beter leert kennen. Een omgeving waarin je totaal kunt ontspannen, en even pauze kunt nemen van het normale leven.

Als je alleen maar tot leven komt, alleen maar jezelf kunt zijn als je op vakantie bent, is het allicht een goed moment om je toekomst te overwegen. Voor mij is dat niet nodig, ik vind mijn werk leuk. Dat wil nog niet zeggen dat het erg is om het een paar weken te missen, om even alleen met mijn lief op pad te zijn. Des te blijer ben ik als ik weer aan de slag ga. Nu nog even niet, nu geniet ik van het vooruitzicht op een vakantie, die nog helemaal open is. We hebben zelfs nog niet gekeken wat er allemaal te zien is. Steile hellingen, met prachtige vergezichten, dat is wat we kunnen verwachten. Hoe we het gaan ervaren, dat moet nog blijken.

In wezen is het elke dag zo, je weet nooit wat de dag zal brengen. Elke dag is een nieuwe kans om er iets moois van te maken. Dat wil ik me voorhouden, elke dag weer.

Zodat elke dag een goed begin kent.